Välj en sida

Ain Dubai – världens största pariserhjul

Pariserhjulet Ain Dubai, som blir världens största pariserhjul, byggs just nu på Bluewaters Island, en konstgjord ö strax utanför Jumeirah Beach Residences. Projektet är försenat, men målsättningen är att attraktionen ska invigas under 2020.

Ain Dubai - världens största pariserhjul

Ain Dubai ska bli ytterligare en sevärdhet i världsklass i Dubai – och för det krävs ett världsrekord som ger både tidningsartiklar, sociala medier-inlägg och lockar nya besökare till Dubai.

Pariserhjulet – som tidigare kallades Dubai Eye – blir 210 meter högt. Som jämförelse kan sägas att världens idag högsta pariserhjul är High Roller i Las Vegas med 168 meter och att världens nästa högsta är Singapore Flyer som mäter 165 meter.

Pariserhjul med utsikt över Dubai

I New York byggs just nu New York Wheel som man, när planerna drogs upp, trodde skulle kunna knipa världsrekordet. Men New York Wheels 192 meter kommer bara att räcka till en andraplats bakom Ain Dubai.

Pariserhjulet får 48 luftkonditionerade kapslar som tillsammans rymmer 1400 passagerare per åktur – och från 210 meters höjd utlovas enastående utsikt över JBR, Dubai Marina, The Palm Jumeirah, Burj Khalifa och resten av emiratet.

Ain Dubai invigs under 2020

Konstruktionen består av mer än 9000 ton stål och är en del av Bluewaters Island-projektets budget på sex miljarder AED, drygt 12 miljarder svenska kronor.

Förutom Ain Dubai byggs även hotell, shoppingmall och bostäder på den lilla ön som förbinds med fastlandet via en kort bil- och gångbro.

Byggandet av pariserhjulet pågår för fullt och den övergripande konstruktionen är avklarad. Invigningen var planerad till senare delen av 2018, men så blev det inte.

Nu är målet att ha hjulet snurrande lagom tills att världsutställningen hålls i Dubai – och den invigs i oktober 2020.

(Sidan uppdaterades 2019-08-21)

 

Skriv gärna en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *