Välj en sida

Souker och marknader i Dubai

Souker i Dubai (Foto: Oleg Zhukov/Dollarphotoclub)

Trött på att se samma internationella modemärken i galleria efter galleria? Nyfiken på en mer genuin upplevelse? Dags att besöka Dubais souker och marknader!

Souker – marknader

Souk är ett arabiskt ord som beskriver en plats dit varor förs för att säljas eller eller bytas. En marknad, helt enkelt. Dubais souker uppstod vid Dubai Creek dit fartyg kom med varor från grannländerna, men även från Indien, Sri Lanka och Kina. När lastens lossades såldes varorna till prutande och bråkande köpmän från nästan hela världen. Idag är Dubais souker betydligt lugnare, och ett behagligt alternativ till blänkande shoppinggallerior.

Spice Souk

Gå till kryddsouken för att uppleva ett Dubai som känns mer genuint än gallerior och skyskrapor. Strosa runt, lukta, lyssna och upplev. Spice Souk smälter samman med Old Souk, där köpmän handlar varor i bulk för transport till närliggande länder. Kallas också Deira Covered Souk.
Deira, nära Nasser Square.

Textile Souk/Old Souk

På andra sidan Dubai Creek från guld- och kryddsouken finns tygälskarens paradis. Här finns alla typer av textilier. Köp ett stycke tyg och lämna till en av kvarterens skräddare, med en beskrivning av vilket plagg du vill ha, så får du det uppsytt. Tänk bara på att leveranstiden kan vara några dagar.

Fiskmarknaden

Okej, du kanske inte köper en kvarts tonfisk och tar med till hotellrummet. Men fiskmarknaden är väl värd ett besök ändå, speciellt under de livliga morgontimmarna.  Här finns också Fishermans House, ett litet museum om Dubais fiskehistoria och om de 350 fiskarter som finns i vattnen utanför Förenade arabemiraten.
Deira, mellan Al Khaleej Road och havet.

Gold Souk

Guld är skattebefriat i Dubai och billigt att köpa. Turistmyndigheterna uppskattar att 95 procent av de som besöker emiratet köper guld i någon form, så guldsouken med cirka 700 butiker är ett måste i reseplaneringen. Guldpriset är fast, men du förväntas pruta på kostnaden för arbetet med smycket. Pruta bra och du har gjort ett fynd. Läs mer om att köpa guld i Dubai.
Deira, nära hotell Hyatt Regency.

Soukernas öppettider

Marknaderna har vanligtvis öppet från klockan 09.00 till 22.00. Men vissa butiker inne i marknaderna kan hålla stängt på eftermiddagarna, ungefär mellan 13.00 och 16.00. På fredagar, som är helgdag i Dubai, öppnar soukerna i regel klockan 16.

(Foto: Flickr/Chrissy Olson)
(Sidan uppdaterades 2015-09-03.)

2 Kommentarer

  1. Lisa S

    Jag har varit i Dubai två ggr och är helt förstummad av den fantastiska staden! 🙂 Älskar att allt är så fräscht och det känns verkligen lyxigt. Rekommenderar Dubai Mall och soukerna. Ta en afternon té på Burj Al arab 🙂

    Svara
  2. Eva berggren

    Helt underbart,,,,,, ser fram i mot semestern i Dubai….. oj oj oj.

    Svara

Skriv gärna en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *