Islam och ramadan i Dubai – tips och råd för besökare

Religion och ramadan i Dubai (Foto: Flickr/landhere)

Islam är officiell religion i Dubai och en viktig del av det vardagliga livet, men Dubai är ett tolerant emirat och andra religioner och kyrkor respekteras. Samtidigt finns det saker rörande religion och ramadan du som besökare bör ha i åtanke.

Religion i Dubai

Dubai är det religiöst mest liberala området i regionen. I emiratet finns såväl hindutempel som kyrkor för kristna, och islams påverkan på det dagliga livet är inte lika stor som i exempelvis Saudiarabien.

Men även om Dubai är tolerant och har en stor vana vid människor, kulturer och religioner från andra delar av världen, finns det saker att tänka på för dig som ska resa dit. Det handlar främst om hur du klär dig och beter dig, och om alkohol.

Ramadan i Dubai

Under den heliga månaden ramadan fastar muslimerna mellan soluppgång och solnedgång. Av respekt för de fastande förväntas även besökande ickemuslimer att inte äta eller dricka på offentliga platser från soluppgång till solnedgång, och att bära en ännu mer återhållsam klädsel än vad som annars krävs.

Under fastemånaden serverar hotellen inte alkohol förrän efter klockan 19.00.

När ramadan infaller varierar från år till år. 2018 är ramadan 16 maj till 14 juni, 2019 är datumen 6 maj till 3 juni och 2020 infaller ramadan 24 april till 23 maj. Om du vill veta mer, har Wikipedia en utförlig artikel. Och på den här Wikipediasidan finns alla ramadandatum för de kommande åren.

Turist i Dubai under ramadan

Många tycks tänka att det är besvärligt att resa till Dubai under ramadan. Det är precis tvärtom! Allt är lite lugnare. Det är färre människor i shoppinggalleriorna, mindre köer och betydligt enklare att få plats på populära sevärdheter som exempelvis Burj Khalifa. Samtidigt håller de flesta turistattraktioner öppet precis som vanligt.

Att vara med när fastan bryts vid midnatt varje kväll, är en intressant upplevelse och ett måste för dig som gillar mat. Iftar, måltiden som bryter fastan, firas varje kväll under ramadan med storslagna bufféer och enorma iftartält med mat och aktiviteter. Det här är ett fantastiskt tillfälle att umgås med lokalbefolkningen.

Hotellen har ofta rabatter och specialpriser under ramadan. Det blir sällan mer prisvärt att bo på hotell i Dubai än just då.

Filmklipp om ramadan i Dubai

Den här lilla filmen från Visit Dubai ger en känsla av hur det kan vara att uppleva ramadan i Dubai.

(Sidan uppdaterades 2018-04-10.)
(Foto: Flickr/landhere)

Skriv en kommentar

Share This