Välj en sida

Islam och ramadan i Dubai – tips och råd för besökare

Religion och ramadan i Dubai (Foto: Flickr/landhere)

Islam är officiell religion i Dubai och en viktig del av det vardagliga livet, men Dubai är ett tolerant emirat och andra religioner och kyrkor respekteras. Samtidigt finns det saker rörande religion och ramadan du som besökare bör ha i åtanke.

Religion i Dubai

Dubai är det religiöst mest liberala området i regionen. I emiratet finns såväl hindutempel som kyrkor för kristna, och islams påverkan på det dagliga livet är inte lika stor som i exempelvis Saudiarabien.

Men även om Dubai är tolerant och har en stor vana vid människor, kulturer och religioner från andra delar av världen, finns det saker att tänka på för dig som ska resa dit. Det handlar främst om hur du klär dig och beter dig, och om alkohol.

Ramadan i Dubai

Under den heliga månaden ramadan fastar muslimerna mellan soluppgång och solnedgång. Av respekt för de fastande förväntas även besökande ickemuslimer att inte äta eller dricka på offentliga platser från soluppgång till solnedgång, och att bära en ännu mer återhållsam klädsel än vad som annars krävs.

Under fastemånaden serverar hotellen inte alkohol förrän efter klockan 19.00.

När ramadan infaller varierar från år till år. 2018 är ramadan 16 maj till 14 juni, 2019 är datumen 6 maj till 3 juni och 2020 infaller ramadan 24 april till 23 maj. Om du vill veta mer, har Wikipedia en utförlig artikel. Och på den här Wikipediasidan finns alla ramadandatum för de kommande åren.

Turist i Dubai under ramadan

Många tycks tänka att det är besvärligt att resa till Dubai under ramadan. Det är precis tvärtom! Allt är lite lugnare. Det är färre människor i shoppinggalleriorna, mindre köer och betydligt enklare att få plats på populära sevärdheter som exempelvis Burj Khalifa. Samtidigt håller de flesta turistattraktioner öppet precis som vanligt.

Att vara med när fastan bryts vid midnatt varje kväll, är en intressant upplevelse och ett måste för dig som gillar mat. Iftar, måltiden som bryter fastan, firas varje kväll under ramadan med storslagna bufféer och enorma iftartält med mat och aktiviteter. Det här är ett fantastiskt tillfälle att umgås med lokalbefolkningen.

Hotellen har ofta rabatter och specialpriser under ramadan. Det blir sällan mer prisvärt att bo på hotell i Dubai än just då.

Filmklipp om ramadan i Dubai

Den här lilla filmen från Visit Dubai ger en känsla av hur det kan vara att uppleva ramadan i Dubai.

(Sidan uppdaterades 2018-04-10.)
(Foto: Flickr/landhere)

6 Kommentarer

 1. Rolle

  Hej !Hur är utelivet under juli månad?? Och är det ytterligare begränsning på alkohol under Ramadan?? Tack på förhand //Rolle

  Svara
 2. Mariella

  Tack för svaret! måste man även tänka hur man går klädd under den tiden? Köpcentrummen är dem öppna eller är det efter solnedgång dem öppnar? Många frågor – men vi tänkte inte på att det var ramadan när vi bokade resan 😉

  Svara
  • admin

   Shoppinggalleriorna stänger inte i Dubai, det kan ni vara säkra på 😉 Dubai Mall, för att ta ett exempel, förlänger istället öppettiden och håller öppet från 10 på förmiddagen till 01 på natten. Vissa restauranger runt gallerian stänger inte förrän klockan 03.

   När det gäller kläder: Du bör alltid tänka på hur du går klädd i Dubai. Även om livet i emiratet inte upplevs så strikt som i vissa andra muslimska länder, är det klokt (och respektfullt) att inte visa alltför mycket hud. Ben bör vara täckta till nedanför knäna och axlar ska helst inte vara oklädda.

   Svara
 3. Mariella

  Hej!

  vi ska åka till Dubai och landar den 4 aug. Hur länge håller ramadan på? Öppnar restaurangerna på kvällen efter solnedgång?

  Svara
  • admin

   Hej Mariella!

   I år håller ramadan på till den 8 augusti. Du kan räkna med att många restauranger ändrar eller förlänger sina öppettider så att det finns gott om tid att äta efter solnedgång. En del restauranger på hotell håller också öppet som vanligt även på dagen för internationella gäster. Det är fullt tillåtet för ickemuslimer att äta på vanliga tider under ramadan, men man bör tänka på att göra det med respekt för fastande muslimer.

   Svara
 4. hakim

  HEJ IMORGON 1 AUG SKA BLIR RAMADAN MEN VILKEN TID SKA ÄTÀ ?? HÖR AV DIG SNART

  MVH HAKIM

  Svara

Skriv gärna en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *