Välj en sida

Stränder i Dubai – emiratets bästa badplatser

Stränderna i Dubai är vackra och välskötta med ett grönblått, ljummet och badvänligt hav. Att hitta rätt strand kan vara en utmaning ibland. Vi tipsar om Dubais bästa stränder.

Stränder i Dubai

Om du besökte Dubai för några år sedan, kanske du badade i den populära strandparken Jumeirah Beach Park eller vid den allmänna stranden Jumeirah Open Beach. Idag finns ingen av dem kvar, med ett litet undantag.

Jumeirah Beach Park stängdes i samband med att Dubai Canal började byggas och det finns tyvärr inga tecken på att strandparken kommer att öppna igen. Även Jumeirah Open Beach har offrats för konstruktionsarbeten, men där finns en liten sträcka fortfarande kvar.

Hotellen i Dubai har ofta en egen strandsträcka som är avspärrad för utomstående. Men i emiratet finns också stränder som är öppna för allmänheten och välskötta strandparker med duschar och omklädningsrum, som tar en liten entréavgift.

Allmänna stränder i Dubai

Stranden i JBR / Marina Beach

Stor och fin gratisstrand vid Jumeirah Beach Residences, JBR. Kanske den bästa allmänna stranden i Dubai, nu när Jumeirah Open Beach nästan är borta (läs mer nedan). Trots strandens storlek kan det vara svårt att hitta en väg ned, ett tips är att korsa över parkeringsplatsen mellan hotellen Mövenpick och Hilton. Från stranden har du nära till det goda utbudet av kaféer och restauranger längs The Walk, gatan som går parallellt med stranden i JBR.

Al Mamzar Beach Park

Strandpark med tre fina stränder, simbassänger, lekparker och grillplatser i ett landskap med vajande palmer och välskötta rabatter.  Ligger en bit från staden, men är värd taxiresan. Parken är öppen alla dagar i veckan, men på måndagar och onsdagar är den bara öppen för kvinnor och barn. Entréavgiften är 5 dirham. Här finns mer information.

Jumeirah Open Beach

Merparten av stranden är stängd och kommer – som det ser ut i skrivande stund i april 2017 – knappast att öppna igen. En liten sträcka finns kvar, men är ganska svår att hitta. Från Jumeirah Beach Road som löper parallellt med stranden, går du ner mot havet mellan Dubai Zoo och Mercato Mall. Där finns några små gator genom villaområdet som tar dig ut till stranden. Badvakter finns, men inga serveringar och ingen service i övrigt.

Kite Beach

Populär strand bland kitesurfare, som namnet antyder, men funkar även för dig som bara vill sola och bada. Stranden är öppen för alla, det kostar inget att gå in, och har bra service. Du kan hyra solstolar, parasoll och handdukar. Vill du vara aktiv finns bland annat kajaker och paddelbrädor att hyra och längs stranden går ett joggingspår. Enklare mat och dryck finns att köpa.

Umm Suqeim Beach (European Beach)

Bästa platsen att se hotellet Burj al Arab från och en fin strand för ett dopp i Dubais sköna havsvatten. Kallas ”European Beach” eftersom det nästan bara är turister här. Vill du inte bada, åk åtminstone hit för att beundra solnedgången. Ligger strax norr om Jumeirah Beach Hotel.

Black Palace Beach (Al Sufouh Beach)

Liten och väldigt lugn strand mellan hotellet Madinat Jumeirah och infarten till The Palm Jumeirah. Öppen för allmänheten, men saknar faciliteter. Kan vara svår att hitta till. Följ en oasfalterad väg från Al Sufouh Road, vägen börjar nära busshållplatsen för Dubai College.

Karta över stränder i Dubai

Tips angående stränder i Dubai

Om du reser till Dubai för att sola och bada i första hand, då bör du boka ett hotell direkt vid havet. Strandhotellen har egna stränder där bara hotellets gäster är välkomna. Vissa tar emot betalande daggäster, men entrékostnaden är i ofta väldigt hög. Priset varierar mellan cirka 300 kronor och så mycket som 1200 kronor per person och dag.

Tyvärr är hotellen med direkt strandläge ofta väldigt dyra, det finns nästan bara femstjärniga hotell där, och många som besöker Dubai väljer därför att bo en bit från havet.

Att ta sig från ett hotell inne i staden till stranden tar tid, så du kan inte räkna med några spontandopp om du bor i exempelvis Downtown, Deira eller Bur Dubai. Men en del av hotellen har transportservice till och från sin närmaste strand. Kolla innan du bokar.

Tänk på det här när du badar

Havet har emellanåt starka strömmar och ibland förekommer enstaka maneter – även om vi aldrig har sett någon. Var aktsam och undvik att simma långt ut från stranden.

Kvinnor bör tänka på sin klädsel. Att ha bikini eller baddräkt på stranden är helt okej, men att vara topless är inte accepterat. Det är klokt att även undvika bikinibyxor av stringmodell.

Klä på dig vanliga kläder när du lämnar stranden, även om du bara går över gatan för att köpa en glass, rekommendationen är att vara täckt från axlar till knän på allmän plats.

På vissa stränder finns områden avsatta för familjer – de är tydligt skyltade – där man ska vara klädd i vanliga kläder. Om du bär baddräkt eller bikini kan du få en vänlig tillsägelse från vakterna.

(Sidan uppdaterades 2017-04-19.)

 

4 Kommentarer

 1. Emma

  Hej!

  Jag har nyligen varit i Dubai och vill bara informera att stränderna Jumeira Beach Park och Open beach är stängda. Vi åkte till Jumeira Beach Park en dag och de håller på och bygger på stränderna så de har varit stängda sedan oktober och kommer förmodligen vara det i två år till. Har inte kollat upp informationen om detta, så vet inte om det stämmer att det kommer ta två år, men det var en man där som sa det till oss. Sedan frågade vi på hotellet som sa att den enda öppna stranden just nu var den vi brukade åka till, vilket var European Beach. När vi var i Dubai öppnade de också en ny strand ungefär två kilometer från den. Mycket mindre, men precis vid en massa matställen och duschar/toaletter och så kunde man hyra solstol och parasoll. Man kunde ju också betala för att gå in på Jumeira Beach Hotels strand, men inträdet där kostade 550 AED/person, alltså cirka 1200 SEK.

  Vi är så nöjda med Dubai, det var helt underbart! Bästa resan vi gjort!

  // Emma

  Svara
 2. John

  Har par vänner som varit i dubai som absolut säger man ska bo på ett hotell med privat strand.
  Vi ska åka nu i oktober och undrar hur stor skillnad det är på privat och allmän strand.
  Är den allmänna stranden som i Sverige ang. klädsel och renlighet?
  Är ju ganska stor prisskillnad och undrar verkligen om det är värt det.
  Har en budget på ca 14000 kr/vecka på hotell.
  Mvh
  John

  Svara
 3. admin

  Sant det! Ledsen för den missen, sidan har ändrats 🙂

  Svara
 4. R

  Hej

  Bra sidan, Men det heter förfan inte ARABISKA SJÖN Det heter Persiska viken!!

  Tack

  Svara

Skriv gärna en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *