Välj en sida

Burj Khalifa i Dubai – allt du vill veta om världens högsta byggnad

Burj Khalifa är med sina 828 meter världens högsta byggnad. Skyskrapan är storslagen, mäktig, och något alla borde få uppleva. Boka biljett till utsiktsvåningarna så har du makalös utsikt över stad, öken och hav. [Uppdaterad 2022-11-29]

Burj Khalifa i Dubai är världens högsta skyskrapa
Burj Khalifa, Dubais och världens högsta skyskrapa, reser sig intill gallerian Dubai Mall.

Burj Khalifa är mäktig redan på långt håll och nästan osannolikt stor när du kommer nära. Men världens högsta byggnad gör sig faktiskt allra bäst från insidan, från de två utsiktsvåningarna med magnifika vyer över Dubai.

Att vissa av skyskraporna långt, långt därnere längs Sheikh Zayed Road är 300 meter höga är svårt att förstå när du står där uppe och tittar ned.

Det finns en anledning till att Burj Khalifa är Dubais mest besökta sevärdhet – och att den toppar vår lista över Dubais tio bästa saker att göra. Du vill inte missa det här.

Utsiktsplattformen At the Top på 124:e och 125:e våningen ger hisnande panoramavyer över Dubai, havet och öknen. Det här är den utsiktsvåning de flesta besöker, men det finns ett alternativ till.

Observatoriet At the Top SKY tar dig ännu högre upp, till våning 148, men biljetten kostar mer.

At the Top – våning 124

En biljett till At the Top, den ”vanliga” utsiktsvåningen, kostar från cirka 435 kronor. Priset varierar beroende tid på dagen. Under solnedgång, från klockan 16.00 till 18.30, är det ”Prime Hours” och då kostar en biljett cirka 635 kronor. (Prisexempel från juni 2022.)

Förutom de vanliga entrébiljetterna, finns också prisvärda paket för dig som vill kombinera ett besök i världens högsta skyskrapa med andra sevärdheter eller utflykter i Dubai.

Du kan boka biljett med transfer, kombinera Burj Khalifa med Afternoon Tea i Burj al Arab, eller ta en guidad sightseeingtur där ett besök i At the Top ingår. För att nämna bara en bråkdel av alla alternativ.

Utsiktsplattformen, som ligger 456 meter över marken på 124:e och 125:e våningen, är ofta fullbokad under högsäsong.

För att vara säker på att få en biljett till At the Top är det klokt att boka redan innan du reser till Dubai. Tack vare vårt samarbete med pålitliga Get Your Guide kan du boka biljetter med lägsta pris-garanti. I den här bokningskalendern kan du kolla tillgängligheten på biljetter på dina datum:

Räkna med att ett besök på At The Top tar maximalt 1,5 timme. Om du vill ha förklaringar till allt du ser däruppe från 124:e våningen, finns ljudguider på olika språk att hyra. Dock inte på svenska, tyvärr.

At the top SKY – våning 148

Ytterligare en utsiktsvåning i Burj Khalifa, At the Top SKY, öppnade några år efter att skyskrapan invigdes. Den ligger hela 555 meter över marken på våning 148 – att jämföra med At the Top på våning 124 och 125 – och är världens högst belägna observationsdäck.

At the Top SKY är också en lyxigare upplevelse där ni tas emot av en värd eller värdinna i en lounge och bjuds på arabiskt kaffe och dadlar, innan hissfärden uppåt tar vid. Du kan kolla biljettpris här.

Om det är värt den extra kostnaden? Det beror på. Utsikten blir inte så mycket bättre för att du kommer knappt 100 meter högre upp i skyskrapan, men helhetsupplevelsen är några snäpp trevligare. Och du kan förstås skryta med att du varit på världens högst belägna utsiktsvåning.

Biljetten till At the Top Sky är dyrare än till At the Top, den kostar från cirka 1445 svenska kronor (prisexempel från juni 2022), men är – som sagt – också en lyxigare upplevelse.

Fler sätt att uppleva världens högsta byggnad

Här nedanför hittar du entrébiljetter, kombinationsbiljetter eller guidade turer där Burj Khalifa ingår. Du bokar snabbt, säkert och smidigt via vår partner GetYourGuide:

 

Karta – här ligger Burj Khalifa

Entrén till Burj Khalifa finns inne i Dubai Mall, världens största shoppinggalleria, så de två sevärdheterna kombineras gärna under samma dag.

Om du åker tunnelbana är det bara att kliva av på stationen som heter Burj Khalifa/Dubai Mall på den röda linjen.

Bästa tiden att besöka Burj Khalifa

Alla tider på dygnet har sin charm. Morgnar och förmiddagar kan bjuda på vacker utsikt och klar luft. Kvällarna när skyskraporna i Dubais skyline blänker, är snudd på magiska.

Om vi måste välja en tid som är bäst, säger vi sent på eftermiddagen. För att få ut det mesta av besöket är det bäst att komma någon timme innan solnedgång. Då får du se Dubai i det mjuka eftermiddagsljuset, uppleva solnedgången, och kan stanna tills mörkret börjar falla.

Entrépriserna varierar över dagen och biljetterna är dyrast från cirka klockan 16-18. Men det är värt den extra kostnaden.

Ett tips kan vara att boka biljett till det sista klockslaget precis innan biljetterna blir dyrare, till exempel 15.30 om ”Prime Hour” startar 16.00. För tänk på att tiden du väljer vid bokning bara anger när du får gå in – du kan stanna däruppe så länge du vill.

Världens högsta skyskrapa – fler tips

Skyskrapan ligger, som tidigare nämnts, precis intill Dubai Mall. Så att kombinera ett shoppingbesök i världens största galleria med att åka upp i världens högsta skyskrapa, det är en god idé.

En annan smart kombination är att samtidigt besöka fascinerande Dubai Aquarium – som finns i Dubai Mall. Du ser delar av akvariet inifrån gallerian utan att betala entré, men det finns mycket att uppleva på insidan. Barn och ungdomar brukar uppskatta ett besök här.

Om du vill uppleva utsikten från Burj Khalifa och det marina livet i Dubai Aquarium, då finns det en kombinationsbiljett som gör att du sparar pengar jämfört med att köpa biljetterna separat.

Burj Khalifa / fakta

Höjd: 828 meter.
Våningar: 163.
Hissar: 57.
Invigdes: 2010.
Utsiktsvåningar: At the Top och At the Top SKY.
Rekord: Förutom att vara världens högsta byggnad har Burj Khalifa ytterligare sju rekord i Guinness Rekordbok, bland annat för världens snabbaste hissar.
Namnet: Skyskrapan skulle egentligen haft namnet Burj Dubai, men det byttes strax innan invigningen. Namnbytet gjordes som en tacksamhetsgest till dåvarande härskaren av Abu Dhabi, Sheik Khalifa bin Zayed al-Nahayan, efter att Abu Dhabi lånat ut stora summor pengar till ett då skuldtyngt Dubai.

Vanliga frågor om Burj Khalifa

Hur hög är Burj Khalifa – världens högsta byggnad?

Burj Khalifa är 828 meter hög, vilket gör att Dubai har rekordet för världens högsta byggnad. Världens nästa högsta byggnad är skyskrapan Merdeka 118 i Kuala Lumpur i Malaysia.

Hur många våningar har Burj Khalifa?

163 st. På våningarna 20-108 finns lägenheter, Armani Hotel huserar på våningarna 15-39 och på övriga våningar finns främst kontor för olika företag.

Hur mycket kostar det att besöka Burj Khalifa?

En biljett till At the Top, den vanliga utsiktsvåningen, kostar från cirka 435 kronor. Priset varierar beroende tid på dagen. Under solnedgång, från klockan 16.00 till 18.30, är det Prime Hours och då kostar en biljett cirka 635 kronor. (Prisexempel från juni 2022.)

Hur många hissar finns det i Burj Khalifa?

Byggnaden har 57 hissar och varje hiss rymmer 12-14 personer.

Hur snabbt går hissarna i Burj Khalifa?

Hissarna är snabba, de rör sig med 10 meter per sekund, eller 36 km/h.