Köpa guld i Dubai – våra tips!

Köpa guld i Dubai (Foto: Patryk Kosmider/Dollarphotoclub)

Guld står på inköpslistan för nästan alla som besöker Dubai. Förenade arabemiraten är en av världens största importörer och guldsmederna i Dubai behöver inte betala några skatter vid sina inköp.

Inte heller du som köpare drabbas av några pålagda skatter, vilket gör att du får guldet till marknadspris. Därför står guld högt på inköpslistan för de flesta som besöker Dubai, turistmyndigheterna säger att hela 95 procent av alla som reser till Dubai köper med sig den ädla metallen hem, i någon form.

Kvaliteten är hög. Det mesta som säljs i guldsouken håller minst 22 karat och risken att bli lurad att köpa falskt guld är liten, eftersom myndigheternas kontroll är strikt.

Några saker att tänka på:

  • Den guldstandard vi har i Sverige är rödare än guldfärgen i många andra länder, vilket gör att de guldsmycken du köper i Dubai är betydligt gulare än guldsmycken köpta i Sverige.
  • Att guldet i Dubai är av högre karat än i Sverige – svensk standard i smycken är 18 karat och i Dubai är det 22 karat – gör att metallen blir mjukare.
  • Enligt svenska tullregler ska du skatta vid införsel av varor som överstiger ett värde på 4300 kronor. Om du gör det eller ej, är upp till ditt samvete.

Pruta när du köper guld i Dubai

Viktigast att komma ihåg är att pruta när du köper ett smycke eller annat föremål tillverkat i guld. För även om priset på råvaran är fast och följer marknadskursen så lägger smederna alltid på ett rejält överpris för hantverket. För det är där dom har sina marginaler.

Det bästa du kan göra är att bara förhandla om priset för arbetet (making charges), inte om totalbeloppet. Det visar att du vet vad som gäller och ger dig störst chans att få ett så bra pris som möjligt

Känner du att priset inte blir som du väntat dig, gå vidare. I souken finns runt 700 butiker att pruta i. Eller försök gå vidare – förmodligen får du ett mycket bättre pris så snart du vänder ryggen till och börjar gå.

Kontanter är kung

Du kan betala med kort, men för att ha bäst utrymme för prutning är kontanter att föredra. Vill du inte bära med dig stora summor, kan du hämta ut kontanter i bankomat efter att du och säljaren kommit överens om priset.

Bäst utbud under festivalerna

Störst utbud av smycken får du om du besöker Dubai under vinterns Dubai Shopping Festival eller Dubai Summer Festival, då butikerna tar fram nya kollektioner. Men samtidigt är priserna som högst under dessa veckor. Bästa fyndperioden är under lågsäsong, utanför festivalveckorna.

Upplev Gold Souk med guide

Om du vill ha tips och råd från någon som verkligen kan Dubai, går det att besöka guldsouken tillsammans med en guide. Guldsouken finns med i flera sightseeingturer som vi verkligen kan rekommendera.

Ett exempel är Dubai Culture Tour, en fyra timmar lång guidad tur som förutom guldsouken också går till Dubai Museum, Dubai Mall och kvinnomuseet Bait Al Banat.
» Läs mer och boka här

En annan är den guidade shoppingtur som bland annat tar deltagarna med till guldsouken, kryddsouken och till Al Karama där piratkopierade varor säljs.
» Läs mer och boka här

Film från Gold Souk i Dubai

Filmklippet är lite skakigt, men ger en känsla av vad du kan vänta dig vid ett besök på Dubais guldmarknad.

(Sidan uppdaterades 2015-09-04.)

Skriv en kommentar

Share This