Välj en sida

Tunnelbana – Dubai Metro – allt du vill veta om biljett & etikett

Dubai Metro - tunnelbana i Dubai

Dubais tunnelbana var efterlängtad när den första linjen, den röda, invigdes 2009. Att ta sig fram i en stad där trafiken ofta var en mardröm, gick plötsligt smidigt och snabbt.

2012 invigdes nästa linje, den gröna, och ytterligare utbyggnad är planerad. Men redan nu täcks alla de viktigaste delarna i Dubai av tunnelbana.

Biljetter och priser

Olika typer av biljetter finns, de kallas Nol card. För dig som turist är det den röda varianten som passar bäst. Det är en pappersbiljett som kan köpas för en minsta summa på 2 DHS (läs mer om valuta i Dubai här) och sedan laddas med maximalt tio enkelresor eller med ett dagkort som kostar 22 DHS.

För den lilla summan åker du obegränsat på all kollektivtrafik, även bussar alltså, i ett dygn. Barn under fem år åker alltid gratis.

Biljetterna kan köpas och fyllas på med pengar i alla metrostationer och det röda Nol-kortet kan du dessutom köpa i biljettautomater vid ett stort antal busshållplatser runt om i staden.

Stationer på tunnelbanan Dubai Metro

Stationskarta. Klicka på bilden för större version.

Om du vill ta Dubai Metro från flygplatsen när du anländer till Dubai, finns biljettkontor i terminal 1, 2, och 3.

De hypermoderna tågen i Dubais tunnelbana är förarlösa, fräscha, har behagligt luftkonditionerade vagnar, och är försedda med gratis wifi – men tyvärr bara för den som har ett telefonnummer registrerat i Förenade arabemiraten.

Dubai Metro – tider & en smart app

De olika linjerna i Dubai Metro har olika tider för när trafiken är igång.

Röda linjen går 05.00-00.00 från lördag till onsdag. På torsdagar är det 05.00-01.00 som gäller och på fredagar 10.00-01.00.

Gröna linjen kör 05.30-00.00 lördag till onsdag, 05.30-01.00 på torsdagar och 10.00 till 01.00 på fredagar.

Tågen kommer ofta, så det finns egentligen inget behov av en tidtabell. Men för att planera allt resande med kollektivtrafik i Dubai, finns en app som kan vara väldigt användbar.

Med S'hail håller du enkelt koll på tunnelbana, bussar, spårvagn – och kan dessutom boka både taxi, Uber och Careem (en lokal motsvarighet till Uber). Ladda ned appen här för Iphone och här för Android.

Åka tunnelbana i Dubai – tänk på:

 • Du passerar spärrarna genom att hålla kortet mot en läsare.
 • Biljettpriset varierar beroende på hur många zoner du åker. Om du köper ett dagkort (daily pass) behöver du inte fundera på zoner och betalning.
 • Om du är en man – undvik vagnen som är avsedd bara för kvinnor och barn. Om du gör misstaget att försöka kliva på, lär du märka missnöjet. Dessutom riskerar du böter på 100 DHS, cirka 245 kronor.
 • Tågen har en första klass-vagn, kallad Gold Class med lädersäten och större fönster. Du är välkommen att använda den, men kom ihåg att välja ”Gold Class” när du köper biljetten i automaten. Resan kostar dubbelt så mycket som i Regular Class.
 • Stora väskor ska läggas på särskild plats, i ett bagageutrymme som finns i varje vagn. Du får maximalt ha med dig två resväskor ombord.
 • Du får inte äta eller dricka på tågen, inte heller sätta upp fötterna på ett säte. Bryter du mot förbuden riskerar du böter på 100 DHS.

Länkar

 • På den här sidan finns all information om Dubai Metro (på engelska).
 • Här finns en reseplanerare som hjälper dig att åka rätt med tunnelbanan.

(Sidan uppdaterades 2018-09-05.)


6 Kommentarer

 1. Evamika

  Hej. Får en gift par (kvinna och en man) inte åka tillsammans i Dubai tunnelbana ? Utan måste gå till separata vagnen ?

  Svara
  • Göran Ingman

   Hej!

   Kvinnor får åka i vilken vagn som helst. Enda regeln som finns är att män inte får åka i den vagn som är avsedd för endast kvinnor.

   /Göran

   Svara
 2. Elsie Lindebrg

  Hej!
  Är det röda Nol Card personligt eller kan man i en familj dela på det?
  /Elsie

  Svara
  • Göran Ingman

   Hej Elsie!

   Alla Nol Card är personliga, ni måste alltså ha ett kort per familjemedlem. Enda undantaget är barn under 5 år, som får resa utan kort.

   Hälsar,
   Göran (redaktör för Allt om Dubai)

   Svara
   • Elsie Lindberg

    Tack Göran!
    /Elsie

    Svara
 3. leila

  hej
  jag skulle bara villja berätta att från börgan skulle jag och min bästavän bara göra ett skolarbete om dubai som slumpmässigt blev valts.
  men nu har min bästis och jag bestämt oss för att åka dit på semester så fort vi får råd
  jag tycker du/ni har gjort ett lysande jobb med denna webbsida 😀

  Svara

Skriv gärna en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *