Tunnelbana – Dubai Metro – allt du vill veta om biljett & etikett

Dubai Metro Cabin (Foto: Göran Ingman)

Dubais tunnelbana var efterlängtad när den första linjen, den röda, invigdes 2009. Att ta sig fram i en stad där trafiken ofta var en mardröm, gick plötsligt smidigt och snabbt.

2012 invigdes nästa linje, den gröna, och ytterligare utbyggnad är planerad. Men redan nu täcks alla de viktigaste delarna i Dubai av tunnelbanan.

Olika typer av biljetter finns, de kallas “Nol card”. För dig som turist är det den röda varianten som passar bäst. Det är en pappersbiljett som kan köpas för en minsta summa på 2 DHS (läs mer om valuta i Dubai här) och sedan laddas med maximalt tio enkelresor eller med ett dagkort som kostar 22 DHS. För den lilla summan åker du obegränsat på all kollektivtrafik, även bussar alltså, i ett dygn. Barn under fem år åker alltid gratis.

Biljetterna kan köpas och fyllas på med pengar i alla metrostationer och det röda Nol-kortet kan du dessutom köpa i biljettautomater vid ett stort antal busshållplatser runt om i staden.

Stationer på tunnelbanan Dubai Metro

Stationskarta. Klicka på bilden för större version.

Om du vill ta Dubai Metro från flygplatsen när du anländer till Dubai, finns biljettkontor i terminal 1, 2, och 3.

De hypermoderna tågen är förarlösa, fräscha, har behagligt luftkonditionerade vagnar, och är försedda med gratis wifi – men tyvärr bara för den som har ett telefonnummer registrerat i Förenade arabemiraten.

Åka tunnelbana i Dubai – tänk på:

  • Du passerar spärrarna genom att hålla kortet mot en läsare.
  • Biljettpriset varierar beroende på hur många zoner du åker.
  • Dubai Metro är öppen från kl. 05.50 till midnatt på måndagar, tisdagar, onsdagar och lördagar. På torsdagar öppnar den 05.30 och håller öppet en timme längre. På fredagar däremot, veckans helgdag, går de första tågen inte förrän kl. 13.00 och sedan fram till 01.00.
  • Om du är en man – undvik vagnen som är avsedd bara för kvinnor och barn. Om du gör misstaget att försöka kliva på, lär du märka missnöjet. Dessutom riskerar du böter på 100 DHS, cirka 230 kronor.
  • Tågen har en första klass-vagn, kallad Gold Class med lädersäten och större fönster. Du är välkommen att använda den, men kom ihåg att välja “Gold Class” när du köper biljetten i automaten. Resan kostar dubbelt så mycket som i Regular Class.
  • Stora väskor ska läggas på särskild plats, i ett bagageutrymme som finns i varje vagn. Du får maximalt ha med dig två resväskor ombord.
  • Du får inte äta eller dricka på tågen, inte heller sätta upp fötterna på ett säte. Bryter du mot förbuden riskerar du böter på 100 DHS.

Länkar

  • På den här sidan finns all information om Dubai Metro (på engelska).
  • Här finns en reseplanerare som hjälper dig att åka rätt med tunnelbanan.

(Sidan uppdaterades 2015-08-26.)

Skriv en kommentar

Share This