Välj en sida

Dricks i Dubai – så funkar det!

Dricks i Dubai

Dricks i Dubai fungerar som på de flesta andra platser i världen. På restaurang ger du tio till femton procent av notan om du är nöjd, om inte servicen redan är inkluderad i notan.

Om en serviceavgift är adderad till notan, vilket är vanligt numera, så delas den av hela personalen på restaurangen vid varje månads slut. Personer i chefsbefattning får ofta lite mer än köks- och serveringspersonal. Så om du vill vara säker på att just din servitör får personlig dricks, är det bäst att ge den kontant vid bordet. Det räcker med några dirham för att visa din uppskattning.

Taxichaufförer väntar sig oftast ingen dricks, men avrunda gärna några dirham uppåt. Kanske till nästa jämna sedel.

Får du hjälp med väskorna upp till rummet på hotellet är det vanligt att ge 10 dirham i dricks.

Dricks inget måste – men gör det ändå

Det finns alltså ingen utbredd drickskultur, som i exempelvis USA. Snarare kan Dubai kanske jämföras med Sverige. Men med en stor skillnad.

Personerna som jobbar i serviceyrken är ofta immigranter med låg lön och tuffa arbetsvillkor. Så för deras skull, och för att göra en liten skillnad, kan du gärna lämna dricks. Det som är växelpengar för dig, kan göra stor skillnad för en taxichaufför från Pakistan med en familj på distans att försörja.

Respekt lika viktigt som dricks

Och kom ihåg! Var vänlig och respektfull mot den som kör din taxi, bär dina väskor, serverar din mat, eller packar dina matvaror när du handlar. De här människorna behandlas – tyvärr – ofta ganska illa i Dubai.

Ett hej, ett tack, och ett leende visar att du uppmärksammar dem och deras insats. Det kan ibland vara lika viktigt som att lämna dricks.

(Sidan uppdaterades 2015-08-27.)

2 Kommentarer

 1. Patricia Preciga

  Hejsan, vad kostar en taxi ungefär, vartfall billigast, men en 15 minuters bil resa må tro? eller kan man kolla upp detta? Mvh: Patricia Preciga

  Svara
  • beaparsa@icloud.com

   Betalade ca 310kr från flyget till the Palm. Det är en färd på ca 30 min.

   Svara

Skriv gärna en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *