Välj en sida

Hyperloop Dubai

Av alla Dubais megaprojekt, är det här kanske det häftigaste hittills. Och det mest futuristiska. Dubai kan bli först i världen med ett transportsystem via Hyperloop.

Hyperloop är från början en idé av Teslagrundaren Elon Musk, ett koncept för transporter i kapslar som svävar inuti en slags pipeline där trycket är så lågt att luftmotståndet blir nästan obefintligt.

Det kanske låter galet, men fördelarna är många. Att tekniken ger rena transporter, utan utsläpp, är en viktig faktor.

En annan är den extrema hastigheten. Med en toppfart på över 1200 kilometer per timme blir resan faktiskt betydligt snabbare än med flyget, där normal marschfart ligger mellan 800 och 900 kilometer per timme.

En idé är att Hyperloop ska kunna kopplas till det allmänna vägnätet via stationer dit man åker i självkörande kapslar. Kapslarna lastar in sig i tuben och svischar sedan iväg.

Hyperloop mellan Dubai och Abu Dhabi

I mitten av november undertecknade Dubais transportmyndighet ett avtal med ett av de två företag som arbetar med tekniken, om att studera möjligheterna att koppla samman Dubai med Abu Dhabi via Hyperloop.

Om det blir verklighet betyder det att restiden mellan de båda städerna skulle minska från över en timme idag – med bil – till 12 minuter med Hyperloop. Den här filmen ger en uppfattning om hur framtidens transport kan se ut:

De första fullskaliga testerna av tekniken ska äga rum under nästa år och man tror att den kan vara redo att tas i kommersiellt bruk inom fem år.