Välj en sida

Hyra bil i Dubai – tänk på det här!

Att hyra bil i Dubai är ett kul sätt att upptäcka emiratet – och resten av landet på. Bensinen är billig, vägnätet modernt och avstånden inte alltför stora.

Hyra bil i Dubai

Dubai och Förenade Arabemiraten har massvis av saker att erbjuda och med bil får du frihet att upptäcka spännande platser som de flesta andra missar.

Att hyra bil i Dubai är enkelt, men det finns saker att tänka på. I staden finns de flesta större internationella uthyrningsfirmor, med bilar i alla storlekar och prisklasser.

Här följer några tips för dig som funderar på att hyra bil i Dubai.

Hyra bil i Dubai – grundläggande tips

För personer med svenskt körkort krävs inget internationellt körkort för att få hyra bil i Dubai.

Men i den händelse att du måste ha med försäkringsbolag, polis eller annan emiratisk byråkrati att göra, underlättar ett internationellt körkort avsevärt. Läs mer om internationellt körkort här.

Åldersgränserna för att hyra bil i Dubai skiljer sig åt mellan hyrbilsföretagen, men det är inte ovanligt med krav på att föraren ska ha fyllt 25 år och ha haft körkort i minst ett år.

Värt att notera är att hyrbilsfirmorna i Dubai i regel endast har bilar från en och samma biltillverkare. Om du är ute efter en bil av ett visst märke, får du ta reda på vilken hyrbilsfirma som har just den specifika bilen i sin flotta.

De flesta hyrbilsfirmor erbjuder vagnskadeförsäkring. Heltäckande försäkringar är sällsynta och är, i de fall de erbjuds, väldigt dyra.

Är priset lite för bra för att vara sant kan det bero på att det inte ingår någon försäkring alls. Därför är det viktigt att inspektera bilen och avtalet noga innan du börjar köra.

Att få tillbaka depositionen kan ta längre tid än du är van vid. Anledningen är att hyrbilsfirmorna tar den som säkerhet då vägpolisen och vägtullarna ofta dröjer med att rapportera in böter och avgifter.

Har det inte skett något under hyrperioden brukar depositionen vara återbetald inom två till tre veckor.

Vilken firma ska jag hyra av?

Det finns ett stort antal hyrbilsföretag i Dubai. Både lokala firmor och internationella aktörer som Avis, Hertz och Sixt. Vilken du väljer är en smaksak, men vi har goda erfarenheter av Expedia.

Fördelen med Expedia är att man jämför hyrbilspriserna hos både lokala och internationella aktörer och presenterar priserna på ett överskådligt sätt.

» Sök hyrbil i Dubai hos Expedia

Trafiken i Dubai

Vägarna i Förenade Arabemiraten är moderna, men under ständig förändring. Därför är det viktigt att ha uppdaterade kartor och GPS.

Skulle du ändå hamna på villovägar, kan du alltid trösta dig med att bensinen kostar runt sex kronor litern.

Viktigt att tänka på angående den emiratiska trafiken är att nästan ingen visar hänsyn till sina medtrafikanter och att du därför bör vidta försiktighetsåtgärder i den mån du kan.

Håll dig i högerfilen, försök att hålla avstånd och humöret i schack – böterna för vulgära gester och okvädningsord i trafiken är häpnadsväckande höga.

Lediga parkeringsplatser längs gatorna, särskilt under rusningstimmarna, är sällsynta. Då är det bättre att leta upp ett av de många parkeringsgarage som finns runt om i Dubai. De flesta större hotell erbjuder även parkering åt sina gäster.

Skulle olyckan vara framme måste polis tillkallas, oavsett hur obefintlig skadan än tycks vara.

Om någon skulle ha skadats är det strängt förbjudet att flytta på bilen innan polis och ambulans har anlänt, hur olägligt den än står.

Notera att bilbälte är obligatoriskt och att det är absolut nolltolerans mot alkohol i trafiken.

Köra off-road i öknen

Att åka ut i den arabiska öknen med en fyrhjulsdriven bil är en upplevelse utöver det vanliga.

Ger man sig ut bland sanddynerna måste man dock se till att bilen är fulltankad, att man har en fulladdad telefon med bra mottagning (gärna satellittelefon) samt mat och vatten för några dagar.

Säkrast är att åka med någon som känner området väl, du kanske bör boka en ökensafari istället för att köra själv i öknen. Se upp för kameler, lika besvärliga för trafiken som älgar.

Utflyktsmål i Förenade arabemiraten

När väl hyrbilen är uthämtad finns det många trevliga utflyktsmål på behändiga avstånd.

Förenade Arabemiratens huvudstad Abu Dhabi ligger 1,5 timme sydväst från Dubai. Mellan Dubai och Abu Dhabi är vägarna belagda med tullar som läser av registreringsnummer automatiskt, precis som vägtullar i Sverige.

Uppgifterna skickas till hyrbilsfirman som i sin tur lägger på avgiften på hyrbilskostnaden.

En kort bit nordost om Dubai ligger staden Sharjah, känd som Förenade Arabemiratens kulturella huvudstad. Här kan du ta del av hamnstadens spännande historia och besöka vackert utsmyckade moskéer och museer.

Vill du fly stadens puls för en stund så föreslås en tur till östkusten där antika citadell och fästningar ligger sida vid sida med små fiskebyar.

Skriv gärna en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *