Välj en sida

Priser i Dubai – är det ett dyrt resmål?

Priser i Dubai – vad kostar saker egentligen? Är staden så dyr som alla säger? Ja, och nej. Det är ett resmål där du kan göra av med massor av pengar – men det betyder inte att allt är dyrt. Du kan resa till Dubai utan att bli ruinerad.

Priser i Dubai - hur dyrt är det?

I en stad som lockar miljonärer, miljardärer, kändisar och jetsetters från hela planeten finns naturligtvis möjlighet att göra av med hur mycket pengar som helst.

Du kan bo på hotell som är dyrare än på någon annan plats, du kan äta på oerhört dyra restauranger, och du kan shoppa internationella lyxmärken som givetvis kostar skjortan.

Men du kan också betala priser som, på ett ungefär, motsvarar vad varor och tjänster kostar hemma i Sverige. Ibland är det faktiskt betydligt billigare. Kolla här:

Priser i Dubai – några exempel

  • Åka tunnelbana: 5 kronor
  • Åka taxibåt (abra) över Dubai Creek:  2,50 kronor
  • Åka taxi ca 3 kilometer: 25 kronor
  • Enklare lunch: 40-80 kronor
  • Enklare middag: 60-100 kronor
  • En stor öl på pub eller restaurang: 70-90 kronor
  • Ett standard-meal på McDonalds: 60 kronor
  • Biobiljett: 100 kronor
  • Bensin, 1 liter: 5,50 kronor

Men – vad är dyrt i Dubai då?

När du tittar på exemplen ovan kanske Dubai känns som ett prisvärt, rentav billigt resmål. Undantaget ölen, då. Poängen med exemplen är att visa att det går att komma billigt undan i Dubai, men det kräver att du letar upp de billigare alternativen.

Att bo på hotell i Dubai är dyrt, priserna är bland de högsta i världen. Om du dessutom väljer att äta merparten av dina måltider på hotellet, eller på andra hotell, då blir det dyrt.

Ofta är det där man hamnar, eftersom det bara är hotellens restauranger som har tillstånd att servera alkohol.

Om du kan tänka dig att skippa vin eller öl till maten, finns massor av billiga restauranger i staden.

Ofta är det indiska, pakistanska eller libanesiska restauranger som serverar väldigt god mat till priser betydligt lägre än hemma i Sverige. Där har du ett sätt att göra Dubairesan mindre kostsam på.

Ett annat sätt att spara på reskassan är att inte shoppa så mycket.

Dubai har ett rykte om sig som en fantastisk shoppingdestination, men det handlar bara om det enorma utbudet av framförallt lyxmärken och dyra varor. Billigt är det aldrig. Kläder shoppar du till bättre priser när du är hemma i Sverige igen.

En annan sak som faktiskt är dyrt i Dubai – tyvärr – är upplevelser.

Att besöka Burj Khalifa, åka på ökensafari, ta en middagskryssning eller göra någon av de saker som turister i Dubai ofta vill göra, det kostar en slant. Och det är svårt att spara in på, för du vill ju se och uppleva saker på resan.

Kopplingen till dollarn påverkar

En sak som till väldigt stor del påverkar hur dyrt det är för oss svenskar i Dubai är, även om det kanske låter märkligt, den svenska kronans förhållande till den amerikanska dollarn.

Valutan i Förenade arabemiraten, där Dubai ingår, kallas arabiska dirham och förkortas AED, ibland också DHS.

AED är kopplad till USD och följer med i dollarns upp- och nedgångar. Så om den svenska kronan är svag i förhållande till dollarn, då är det extra dyrt i Dubai.

När kronan stiger i värde mot dollarn, då blir det billigare att semestra i Dubai.

Fotnot. Prisexemplen baseras på växelkursen i september 2018.


Skriv gärna en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *