Välj en sida

Vattnet flödar nu i Dubai Water Canal, den nya kanal som binder samman Dubai Creeks övre del med havet vid Jumeirah Beach. Ännu ett imponerande byggprojekt har invigts i Dubai. 

Dubai brukar få mycket uppmärksamhet för sina storslagna konstruktioner och byggprojekt, men det här har faktiskt inte uppmärksammats speciellt mycket av utländska medier.

Kanske beror det på att det inte handlar om en ny spektakulär skyskrapa, inga konstgjorda öar, och inget världsrekord.

Men det är ett ganska häftigt projekt ändå.

Dubai Water Canal

I tre års tid har en konstgjord kanal skapats mellan Business Bay i den övre delen av Dubai Creek och Jumeirah Beach. Visionen med Dubai Canal har varit att förbinda staden med havet på en plats till, utöver Dubai Creeks mynning.

Dubai Canal

Dubai Canal är över tre kilometer lång

Projektet har haft stor inverkan på närområdet under byggnadstiden, bland annat har den fina stranden vid Jumeirah Beach varit avstängd, likaså populära parken Safa Park.

Vattnet släpptes på i slutet av oktober och kanalen invigdes 9 november. Även om projektet inte är klart, går det idag att färdas med båt längs kanalen.

Kanalens längd är 3,2 kilometer, bredden varierar från 80 till 120 meter, och den är som mest 6 meter djup.

Längs kanalen byggs nya hotell, mängder av restauranger, hus och lägenheter, och en gång- och cykelväg som redan har blivit väldigt omtyckt.

Kolla in den här hyperlapse-filmen som Dubais kronprins Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum – populärt kallad Fazza – har publicerat på Instagram:

Ett filmklipp publicerat av Fazza (@faz3)

Dubai Water Canal har alla möjligheter att utmana populära Jumeirah Beach Residences, JBR, som en plats som kan locka både invånare och turister.

Dubai Water Canal – före och efter

De här satellitfotona ger en bra bild av hur det såg ut innan kanalen fylldes med vatten – och efter:

before

after

Kanalen blir också, vilket är ett viktigt syfte med projektet, en ny transportväg i staden.

RTA, Dubais transportmyndighet, kör redan tre dagliga färjeavgångar på Dubai Canal och det finns möjlighet att åka både vattentaxi och abra, en enklare form av vattentaxi som länge funnits i Dubai Creek.