Välj en sida

Dubai planerar att bygga en glastäckt stad som inte påverkas av sommarhettan. Staden ska innehålla världens största shoppinggalleria, hälso- och sjukvårdsanläggningar, hotell, underhållning och mycket annat.

Dubai har ett dilemma. Ett hinder på vägen mot att bli en ännu större och mer populär destination: sommarens ibland extremt höga temperaturer.

För att råda bot på problemet planerar emiratet att göra det man alltid gör. Att bygga nytt. I somras presenterades planerna på Mall of the World, som ska bli världens största shoppinggalleria, inrymd i en glastäckt stad mitt i Dubai.

Komplexet får en yta på nästan 4,5 miljoner kvadratmeter, med en sju kilometer lång promenadväg som ska förbinda faciliteterna längs Sheikh Zayed Road. Allt under tak, i en skönt luftkonditionerad miljö.

– Vi har större ambitioner än att bara ha säsongsmässig turism. Turismen är den viktigaste faktorn i vår ekonomi och målet är att göra Förenade arabemiraten till ett attraktivt resmål året runt. Därför ska vi börja arbetet med att erbjuda behagliga, temperaturkontrollerade, zoner under sommarmånaderna, säger Dubais premiärminister Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum i ett pressmeddelande.

Förutom Mall of the World ska nybygget rymma 100 hotell- och lägenhetsbyggnader, världens största nöjespark inomhus, området ”Dubai Cultural District” med festivaler, musikaler och konferensmöjligheter, och ”Wellness District” med allt från sjukhus och skönhetskliniker till spasalonger.

Tanken är att turister ska kunna stanna i upp till en vecka utan att behöva lämna den inglasade staden.

På vintern, när temperaturen i Dubai är lägre och skönare, ska glastaket kunna öppnas. Målet är att staden i staden ska locka 180 miljoner besökare per år.

Några exakta tidplaner för när konstruktionen ska inledas eller när projektet ska vara klart, har inte presenterats.