Välj en sida

Dubai har beslutat att satsa enorma 220 miljarder kronor på att bygga ut Al Maktoum International Airport, flygplatsen som vingklipptes av finanskrisen.

Dubai har två internationella flygplatser. Dubai International som de flesta flygbolag använder idag och nya Al Maktoum International Airport som tog emot sina första passagerare i oktober förra året.

Al Maktoum International har länge varit ett av emiratets stora framtidsprojekt, men finanskrisen 2009 gjorde att flygplatsen försenades med fyra år och öppnade i betydligt mindre skala än vad som var tänkt.

Nu har de styrande i Dubai öppnat projektet på allvar igen, skriver Reuters.

Runt 220 miljarder svenska kronor ska satsas på att göra Al Maktoum International Airport till världens största flygplats – med råge – med en kapacitet på 200 miljoner passagerare per år. Som jämförelse kan nämnas att Arlanda räknar in strax över 20 miljoner resenärer per år och den kommande kinesiska storflygplatsen Beijing Daxing International, planerad att öppna 2017, har som mål att ta emot 130 miljoner passagerare.

Nuvarande Dubai International är redan en av planetens största flygplatser med en kapacitet på 75 miljoner flygresenärer årligen och en möjlighet att öka till 100 miljoner passagerare de kommande åren. Men det räcker alltså inte.

– Med begränsade möjligheter att växa på Dubai International, tar vi nu nästa steg för att säkra vår framtid genom att bygga en ny flygplats som inte bara har den kapacitet vi behöver de kommande årtiondena, utan också får toppmoderna faciliteter, säger Paul Griffiths som är vd för Dubais flygplatser, till Reuters.

Dubai uppskattar att flygbranschen, om man räknar in turism och relaterade verksamheter, ska stå för 322 000 arbetstillfällen år 2020.

Hur emiratet ska finansiera flygplatsprojektet är oklart. Dubai har inga stora oljereserver och är fortfarande skuldsatt sedan finanskrisen, men en stark ekonomi har gjort det möjligt för Dubai att låna pengar billigt på de internationella marknaderna de senaste 18 månaderna.