Välj en sida

Världens högsta byggnad finns redan i emiratet, men nu planerar Dubai att slå sitt eget rekord. Nästa höjdare ritas av spanske stjärnarkitekten Santiago Calatrava och ska vara klart redan 2018.

Byggnaden kallas kort och gott ”The Tower”, än så länge åtminstone, och ska bli högre än Burj Khalifa som med sina 828 meter idag är världens högsta byggnad.

The Tower Dubai

Hur mycket högre är inte känt eftersom byggherren Emaar inte avslöjade några sådana detaljer när projektet presenterades häromdagen.

The Tower byggs i Dubai Creek Harbour och blir centralpunkt för världsutställningen 2020 men ska stå klart om bara två år, 2018.

The Tower Dubai 03

För utformningen står spanske kändisarkitekten Santiago Calatrava som hämtat inspiration från legenden om Babylons hängande trädgårdar – tornet får gott om grönska på insidan och projektet har fokus på natur och hållbarhet – men han har också utgått från formen på en lilja och på minareter när han ritat tornet.

The Tower Dubai 04

Att byggandet går så fort förklaras av att det inte handlar om en skyskrapa i vanlig bemärkelse, utan snarare om ett torn, precis som namnet säger.

Byggnaden blir till stora delar ihålig, men får ett 20-tal våningar som ska rymma bland annat hotell, restauranger och observationsdäck.